Geen producten (0)

Hoeveel kan ik printen met mij inkt of toner cartridge?

Hoeveel kan ik printen met mij inkt of toner cartridge?

En wat is een 5% dekking op A4?

Allereerst is het belangrijk om te weten waarom we die 5% paginaopbrengst gebruiken. Dit zou immers toch ook 10% kunnen zijn? Het antwoord daarop is niet verassend; Het betreft namelijk een internationale afgesproken standaard. Toen deze er nog niet was, hanteerde elke fabrikant zijn eigen manier van berekenen om aan te geven hoeveel pagina's een cartridge kan printen. Dat zorgde voor veel verwarring bij de consument.  De ISO standaard ISO/IEC 19752 is vastgesteld op 5%. Fabrikanten hanteren dus 5% paginadekking om te berekenen hoeveel afdrukken een gefabriceerde cartridge kan maken.

Hoe wordt deze test uitgevoerd?

    • De test wordt uitgevoerd onder normale instellingen op een geschikte printer. Er wordt normaal 80gr/m2 A4 papier gebruikt in omstandigheden die vergelijkbaar zijn met kantoor en thuisgebruik.
    • Een groep van 5 pagina's wordt herhaaldelijk afgedrukt totdat de cartridge leeg is.
    • De cartridge is leeg als de printer een signaal aangeeft of wanneer de kwaliteit van de afdrukken aanzienlijk is verslechterd.
    • In totaal worden 3 printers getest en het gemiddelde telt als paginaopbrengst. De zogeheten 'Page Yield'.

Praktische voorbeelden van paginadekking

Nu we precies weten waarom er bij de berekening van de paginaopbrengst 5% wordt gebruikt, willen we natuurlijk wel zien hoeveel die 5% nou precies. Want een A4 die voor 5% bedrukt is, is aanzienlijk minder dan je misschien vermoed. Om zelf de proef op de som te nemen, gebruiken we het programma APFill voor Windows. We gebruiken in ons voorbeeld het lettertype 'Calibri' en hanteren een grootte van 11 punt. Hieronder staan voorbeelden van drie A4'tjes: de eerste met een paginadekking van 5% (de standaard norm), de tweede is een document met afbeeldingen en heeft een paginadekking van 18,08%. Het laatste voorbeeld, een DVD-cover, heeft een paginadekking van maar liefst 37,45%. Dat staat dus gelijk aan meer dan 7 pagina's met 5% paginadekking.

Onze conclusie

Wanneer je A4'tjes print die voor 5% gevuld zijn met tekst zoals in de eerste illustratie, dan komt het aantal pagina's dat vermeld staat bij een artikel goed overeen. Indien er doorgaans meer tekst op je document staat, dan neemt de paginadekking toe en daalt de verwachte hoeveelheid afdrukken van je inkt of toner cartridge. Vooral bij foto's of afbeeldingen in een document gaat de paginadekking fors omhoog en de gebruiksduur van je cartridge dus fors sneller omlaag.

Om het verkeer op de website te analyseren en om de website naar behoren te laten werken, plaatsen we cookies. Door op ‘accepteren’ te klikken ga je hiermee akkoord.